Oğuzkaan Koleji

MEB’den yapılan açıklamaya göre liselere giriş sınavı 1 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Geçtiğimiz yıl öğrenciler LGS’nin sayısal soruları çözümü için süreyi yetiştiremediklerinden çok şikayetçi olmuşlardı. Bu sene yapılacak sınavda 40 soruluk sayısal bölüm için ayrılan süre 60 dakikadan 80 dakikaya çıkarılmış. Sayısal bölüm için çözüm süresinin artırılması öğrencilerin yetiştiremedim bahanesini ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, LGS sınav süresinin uzatılmasını ve yayınlanan örnek soruları değerlendirdi;

MEB’de Değişim Başladı!

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı ekim ve kasım aylarında örnek LGS soruları yayınladı, her ay da örnek soru yayınlamaya devam edecek. Yayınlanan örnek sorular bütün olarak incelendiğinde soru mantığının değiştiği görülüyor.

Yeni soru mantığındaki değişimi;

  • Öğrencinin günlük yaşamında karşılaşacağı olayları örneklemesi,
  • Farklı disiplinlerde öğrenilen bilgilerin birlikte kullanılmasını gerektirmesi,
  • Branş ayrımı gözetmeksizin şekil, grafik ve görsel okuma özel olarak vurgu yapılmış,
  • Duygulara, kültüre, sanata ve spora da vurgu yapması olarak sayabiliriz.

Kısaca yeni soru mantığı öğrencinin tüm bilgi birikimini ve hayat algısını bir bütün olarak değerlendiriyor. Bu bakış açısı eğitim öğretimden beklentilerde değişiminde bir göstergesidir.

Bu soru mantığının bir başka özelliği de çok yüksek akademik yeterlilik gerektirmesidir. Başka bir ifade ile bu tür soruları çözebilmek için ilkokul yıllarından itibaren öğrencilerin akademik ilgisinin çok yüksek olmasını gerektirmesidir. LGS’ye hazırlanan öğrencilere önerim; her ay yayınlanan örnek soruları mutlaka kendi kendilerine çözmeleri, çözemedikleri sorularla ilgili araştırma yapmadan öğretmenlerine sormamalarıdır.

MEB’in yaptığı açıklamaya göre LGS’de yayınlanan örnek soruların benzerleri gelecek. Dolayısıyla bu tür sorular dışında soru çözerek sınava hazırlanmak sizi başarıya ulaştırmayacaktır.

Başarılı olmak için önceliğiniz kendi kendinize çalışmak, çözemediğiniz sorular için tüm yolları denemeden öğretmenlerinize sormamanızdır.