Bilişsel yetenek; insan beyninin farklı yönlerini kullanarak düşünme, problem (sorun) çözme, karar verme ve yaratıcılık gibi zihinsel faaliyetlerde bulunabilme becerisidir.
Müfredata bağlı sınavlar bize öğrencinin bilişsel yetenekleri ile ilgili yeterli bilgiyi vermez.
Bilişsel yetenekler geliştirilebilir becerilerdir ve iyi yönetildiğinde öğrencinin okul hayatında önemli bir rol oynayarak başarısına katkıda bulunur.
Bilişsel yetenek testi ile öğrencinin; algılama, dikkat, sayısal-sözel–mantık, akıl yürütme, işlem becerisi, eleştirel düşünme gibi sayısal ve sözel yetenekleri ölçülür. Yeni müfredatta bizden öğrencilerin bu tür becerilerini geliştirmemizi bekliyor.
Öğrencinin öğrenme becerisi dolayısıyla okul ve sınav başarısı yükselir. Yaratıcılık becerisi güçlenir. Yaşam boyu öğrenme becerileri, sosyal etkileşim becerileri ve mantıklı karar verme becerileri gelişir.
Bilişsel yetenek testinde müfredattan bağımsız olarak, öğrencilere şekil görme ve algılama, işlem sırasını anlama, sözcük tamamlama, sonuç görme, uzamsal ilişki gibi öğrencinin hem anlama-kavrama-analiz yapabilme hem de düşünme becerilerini ölçecek sorular sorulur.
Bilişsel yetenek testi sonucunda öğrencilere sayısal ve sözel yetenek alanlarından hangilerinde daha başarılı olduğu, hangilerini nasıl geliştirmesi gerektiği ile ilgili detaylı bir sonuç belgesi verilir.
MEB’in hazırladığı yeni müfredat öğrenme sürecinde öğrencinin daha aktif olmasını başka bir ifade ile öğrencinin öğrenme sorumluluğu üstlenmesini gerektiriyor.
Öğrencinizi hangi alanlarda ve nasıl destekleyebileceğinizle ilgili bizden alacağınız sonuç belgesi doğrultusunda yapacağınız çalışmalar, öğrencinizin ortaokula daha kolay uyum sağlamasını ve başarılı olmasını sağlayacaktır.
Ayrıca öğrencinizin yetenek sınavı sonuçlarına göre okulumuzdan % 100’e varan öğrenim bursu alabileceksiniz.
Sayısal ve sözel yetenek başlıkları altında dikkat, sıralama, eleştirel düşünme, uzamsal mantık, işlem becerisi gibi alt alanları kapsayan toplam 40 soru sorulacaktır.